Шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие във фатален сблъсък на пътя, отколкото трезвен шофьор, предупреждават експертите от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата (ДАБДП) в свой анализ, направен във връзка с предстоящите великденски празници специално за Българската телеграфна агенция (БТА) за съвместната рубрика „На пътя животът е с предимство“. 
„Когато осъзнаеш какво си направил, ще бъде късно да съжаляваш. Не карай пил! Стигни жив!“, призовават от агенцията.
По данни на ДАБДП около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са свързани с употребата на алкохол. Въпреки положителната тенденция през последните десет години, употребата на алкохол продължава да е едно от допусканите нарушения от водачите в България, което в редица случаи води до фатални последици, посочват експертите.
Те са категорични, че употребата на алкохол увеличава в пъти вероятността от настъпване на произшествие, тъй като води до лоша преценка, увеличено време за реакция, по-ниска бдителност и намалена зрителна острота на водачите. Алкохолът влияе и на други аспекти от поведението на водача, като например поставяне на колан, използване на каска за мотористите и избор на скорост.
Колко питиета е безопасно да изпия, когато съм с колата
Един мит обитава общественото пространство в България – твърдението, че е „безопасно да изпия една бира или чаша вино, когато съм с колата“. Това е категорично погрешно, заострят вниманието на водачите експертите от агенцията. 
Няма безопасно количество алкохол, когато сме зад волана. Законът предвижда толеранс до 0,5 на хиляда, но най-добрият съвет е, когато предстои да шофирате, да забравите за алкохола, защото редица фактори имат значение за неговото отражение върху преценката ни: дали сме уморени, гладни, каква е температурата около нас и общото ни здравословно състояние. Трябва да се има предвид и фактът, че различният вид алкохол се усвоява по различен начин от всеки организъм. Шофьорските умения ще бъдат намалени, дори ако човек се чувства напълно нормално. 
Това, че е възможно след няколко питиета да се чувствате трезви и можете да поддържате нормален разговор с приятелите си, не означава, че можете да шофирате безопасно, предупреждават от агенцията за пътна безопасност.
Расте количеството алкохол, расте и рискът 
Рискът да попаднеш в пътнотранспортно произшествие нараства едновременно с количеството на алкохол в кръвта. Тъй като алкохолът пречи на съзнанието да функционира пълноценно, дори едно питие може да повлияе на способностите за шофиране и правилната преценка на ситуацията. 
Дори две секунди забава в реакцията може да е решаващо дали ще спрете навреме пред внезапно изскочило на пътя дете или не.
Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране
Експертите на агенцията дават някои от основните промени в способността за преценка на водачите с различни нива на алкохол в кръвта. 
Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда
Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.
Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда
Зрението е засегнато, което води до затруднена ориентация в динамичната пътна обстановка, до грешна преценка на разстоянията, включително при наближаване на завой, както и забавена реакция. Водачът е склонен да кара твърдо бързо. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.
Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда
Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрителното възприемане е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.
Никой човек не е твърде опитен, твърде възрастен или твърде умен, за да избегне ефектите на алкохола, когато е зад волана, категорични са експертите. 
Защо алкохолът има такъв ефект
Алкохолът въздейства като депресант на централната нервна система, като засяга всички органи и системи на тялото. Влияе на мозъка, правейки го по-бавен и по-малко способен да се концентрира, както и неспособен да определя адекватно заобикалящата го среда.
Колко скоро започва ефектът на алкохола
След като влезе в кръвта, отнема само 10 минути, докато алкохолът започне да влияе върху поведението.
Какво може да помогне за намаляване на концентрацията на алкохол в кръвта
Единственото лекарство срещу алкохола е времето, което позволява на тялото да го разгради. Черният дроб разгражда приблизително едно стандартно питие на час, но това не означава, че за четири напитки ще са нужни четири часа, защото всяко следващо питие въздейства върху организма с натрупване. Стресът и физическата умора, съчетани с употребата на алкохол, също водят до по-бързо опиянение и забавени реакции. Всеки организъм е различен, а по-голямото количество приет алкохол означава и повече време за преработването му. В много случаи при приемане на голямо количество алкохол дори на следващата сутрин може да имате съдържание в кръвта над допустимите норми, предупреждават от агенцията за пътна безопасност. 
На интернет страницата на ДАБДП има пълна информация за санкциите и наказанията, предвидени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс за всички нарушения на пътя. 
Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и БТА.