В катедралния храм „Св. Димитър“ в Сливен на Велики четвъртък бе отслужена литургия с маслосвет от предстоятеля на църквата отец Евгений Янакиев в съслужение с отец Силвестър Янакиев и отец Павел Янков.
"Колкото и да ни е трудно и да имаме грижи, ние трябва да намерим време да се сърадваме с тази Пасхална радост на Христовото възкресение, защото тя ни дава възможността да преодолеем всяка пречка, всяка болка и недъг, който ни сполетява, каза пред репортер на БТА отец Силвестър Янакиев. Затова трябва да обърнем внимание на това, което се случва в този момент, и да изпросим за нашата епархия, за хората, които живеят тук, любов, мир и благоденствие. А в контекста на това, което преживяваме - добър владика, който да ни води по правилния път."
"Дванадесетте евангелия символизират дванадесетте апостола, обясни свещеникът смисъла на вечерната литургия, която ще започне с четения на откъси от 12-те Евангелия, проследяващи хронологически Христовите спасителни страдания, смъртта и погребението Му. Символизират също и дванадесетте часа - притчата, която казва, че едни хора, които обичат Господ идват в първия час, други, които го заобичват - във втория час на своя живот, трети - в третия час, а някои го заобичват едва в дванадесетия час на живота си, в неговия край. Четенията са свързани със страданията, които преживява Христос преди да претърпи своята кръстна смърт."
По традиция на Разпети петък и на Пасха ще се обикалят храмовете, посочи отец Силвестър. На Разпети петък - с плащеницата, и със запалените кандила - на Пасха.
"Всеки път, когато вършим добри дела, когато помагаме на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно удовлетворение, а това е и отблясък на пасхалната радост. Това гласи част от Пасхалното послание на наместника на сливенския владика - митрополит Йоан, което бе публикувано на страницата на митрополията. Ако нашите постъпки и действия отговарят на заповедите Господни, ако ние следваме това, към което ни призовава Бог, животът ни ще се изпълни с радост и щастие. Защото да живееш в съответствие с Божиите заповеди – това значи да бъдеш щастлив".