Всеки ден КНСБ получава сигнали за трудови нарушения на работното място, свързани със заплащането, с невнесени вноски, с правото на почивка и др. Това каза за БТА областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ- Бургас Мая Сариева.
Сигналите, които получаваме, са за нарушения в различни сфери, да не говорим, че има сигнали и за държавни институции, посочи тя и информира, че утре официално ще бъдат оповестени резултатите от Годишния доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България. Целта на доклада е да насочи вниманието на компетентните органи към констатираните проблеми и да се обоснове необходимостта от съответните законодателни и контролни действия в защита на правата на работниците и служителите.
През 2023 година в Бургаско при трудови злополуки са загинали четирима души, общо разследваните трудови инциденти на работното място са 43, информира Сариева.  Секторите с трудови злополуки са най-различни, а не както беше преди години предимно в сферата на строителството, посочи тя.
Съгласно Кодекса за социално осигуряване трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало по повод на извършваната работа, както и злополуката, станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място.  
Повече са трудовите злополуки и загиналите през миналата година спрямо предходната. Статистиката на централно ниво е с доста тревожни данни, коментира Сариева.