Произведението на Джовани Батиста Перголези „Stabat Mater“ ще прозвучи във великденския концерт на разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Празничният концерт е утре вечер в залата на филхармонията, съобщиха от ръководството на културната институция.
„Перголези пише тази прочувствена музика в последните седмици от краткия си, едва 26-годишен живот. Тя пресъздава образа на скърбящата майка - Дева Мария, станала свидетел на страданието на своя син. Композицията надхвърля строгите граници на църковната традиция, за която е била създадена първоначално и докосва емоциите с дълбоко човешкото пресъздаване на каноничния текст“, посочи диригентът на разградската филхармония маестро Борис Тодоров. 
В програмата на концерта е включена и Дивертименто в ла мажор на Йозеф Хайдн. Солисти ще са Анастасия Алтухова – сопран и Анна Янкова – мецосопран, талантливи, доказали се професионалисти, носители на редица престижни награди.
Зад диригентския пулт ще застане маестро Борис Тодоров, а концерт-майстор ще е Божанка Николова. В предпразничните дни ръководството на разградската филхармония пожелава на всички почитатели на музикалното изкуство хармония, мир, благоденствие и любов. 
В началото на месеца в залата на филхармонията прозвучаха обичани от публиката заглавия от мюзикъли и филми. Музикалният прочит на вечната тема за любовта беше представен от оркестъра на разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ под диригентството на маестро Борис Тодоров, Коцето Калки и Мартина Табакова. В концерта „Световни любовни дуети“ участваха и музикантите от група „12 Bar Band“.