Виртуална изложба, посветена на Световния ден на книгата и авторското право, представи отдел „Специални колекции“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ). Това съобщават от библиотеката.
По думите им сред акцентите в изложбата са интересни факти, свързани с избора на дата за литературния празник, както и с развитието на книгоиздаването. Подобни инициативи насърчават четенето и издаването на книги, толкова необходимата защита на често пренебрегваните авторски права, но и възможността за по-широк достъп до наука и образователни ресурси, посочват от НБКМ. 
Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО през 1995 г. Датата е символична за литературата, като е свързана със смъртта на колосите Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, както и с рождението на Морис Дрюон, Халдоур Лакснес и Владимир Набоков.
Седмицата в Националната библиотека стартира с представянето на романа „Благословение“, написан през 1940 г.  от Любомир Лулчев. Авторът е бил дворцовият ясновидец на цар Борис III, както и най-близкият сподвижник на Петър Дънов, а книгата „Благословение“ е цензурирана и забранявана два пъти - преди и след 9 септември 1944 г.
Събитията в НБКМ продължиха с премиерата на „Мистерии в Хераклея Синтика“ - исторически трилър и литературен дебют на журналистката Ирина Вагалинска. На срещата с авторката е присъствал проучвателят на античния град проф. д-р Людмил Вагалински.
Представени бяха още книги на писателя сатирик Марко Ганчев, както и изданието „Хиперсъзнание“, чиито автори са журналистката Петя Минкова и психолога Моника Балаян.
/ ГН