В Плевен от днес започва XXVII Национална олимпиада по астрономия. Това съобщи за БТА Ирена Борисова, директор на Математическа гимназия (МГ) "Гео Милев", която е домакин на надпреварата.
Организатори са Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Плевен, Община Плевен и Съюз на физиците в България - клон Плевен.
В Плевен пристигат 96 от най-добрите млади астрономи у нас, заедно с 28 ръководители. Учениците са от 7 до 12 клас и са преминали успешно двата досегашни кръга на олимпиадата. "В двудневна битка те ще покажат себе си, това, което знаят и могат, а от тях ще бъде излъчен националният отбор по астрономия", допълни Борисова. 
Младежите ще покажат знания в два състезателни дни – в събота от 8:00 до 13:00 часа и в неделя от 8:00 до 9:30 часа. 
"Надявам се олимпиадата да мине спокойно, успешно и всеки да покаже своите знания", каза още Борисова. От Плевен ще участват трима ученици на МГ "Гео Милев" в две от възрастовите групи. Внушителна е групата на участниците от Варна – 23-ма. 
Официалното откриване на олимпиадата е тази вечер в зала "Катя Попова". Церемонията по награждаване на най-добре представилите се астрономи ще се състои в неделния ден в Актовата зала на Математическа гимназия.
Припомняме, че във фоайето на зала "Катя Попова" е представена изложбата "Моите будители", която показва българските олимпийски отбори по природни науки и техните ръководители. Това са най-добрите български ученици, участвали в международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика.