14 от 15-те точки, записани в договора между Общината и „Еърпорт Русе“, с който на фирмата се предоставя летището край Щръклево, са изпълнени. Остава единствено да бъде изработен Генералния план за летището, който ще бъде готов до август. А фирмата планира да инвестира още около 30 милиона лева, за да стане възможно кацането на най-големите самолети. 
Това съобщи вчера пред Общинския съвет бизнесменът Христо Крушарски, който в началото на миналата година получи аеропорта безвъзмездно за 10 години, но срещу ясни ангажименти за развитието му, които досега се изпълняват.
Необходима е реконструкция на терминала, където трябва да се вкарат машини, рентгени, да се изпълнят изисквания за фасадата и т.н., за което ще бъде внесено искане за разрешение от Общинския съвет. Ще бъдат изградени няколко хангара с площ 8000, 350 и 45 000 кв. м за ремонт и поддръжка на самолети, които ще кацат и ще се нуждаят от обслужване. За тази цел обаче инвеститорите се нуждаят от гаранции, че построеното ще остане да се ползва с години. Затова ще бъде внесено предложение за даване на разрешение за строеж на тези хангари. В тях ще се разположи оборудване от производителя на самолетите и то да бъде лицензирано, обясни Крушарски. По поддръжката и обслужването в тях ще работят над 200 души.
Предвижда се удължаване на пистата с 580 метра, което ще позволи кацането на по-големи типове самолети и карго полети. 
Крушарски съобщи, че се водят преговори с бразилската „Ембраер“ и други компании, които имат интерес за изграждане на база за поддръжка на самолетите и подготовка на летателен състав. 
На въпроса дали от летището ще има полети на пътнически самолети, Крушарски обясни, че след реконструкцията на терминала и изграждането на базата за поддръжка това ще стане възможно. Дали ще има пътнически полети обаче, зависи от това дали има интерес от страна на клиенти и превозвачи.