Над 310 млн. лева са инвестициите за Благоевград и Югозападния регион, без столицата, направени от компании за модерна търговия. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия. Повод за днешната пресконференция бе представяне на резултати от проучване "Роля и социално – икономически принос на модерната търговия в България" на Института за пазарна икономика (ИПИ), направено по инициатива на Сдружението за модерна търговия, както и представяне на информация за Югозападния регион.
Данните за Югозападна България (без столицата) показват, че заетите в обекти на членове на Сдружението са над 1600 души. Само до края на тази година се очакват и нови инвестиции на стойност поне 15 млн. лева, а това определя региона като атрактивен и динамичен, отчете Николай Вълканов. 
По думите му модерната търговия има и по-незабележими на пръв поглед страни, извън чисто потребителските и икономически данни. Те са свързани с развитие на местните общности, инвестиране в млади таланти, подпомагане по различен начин на дейности в регионите, както и дейности по отношение на опазване на околната среда и ресурсите. 
Сдружението за модерна търговия (СМТ) обединява едни от най-големите търговски вериги, с над 750 обекта и близо 24 000 служители в цялата страна, които са и водещи компании в сферата на търговията с бързооборотни стоки, бяла и черна техника, продукти за грижа за здравето, дрогерийни продукти и строителни материали и оборудване. По данни на СМТ, приносът на дружествата към бюджета на общината и региона надминава 1,5 млн. лева. В Югозападен регион, изключвайки София (столица), броят на наетите в обектите на членовете на СМТ е над 1600 души, в това число близо 600 души в област Благоевград. Това са 0,7 на сто от всички заети в областта, бе посочено на пресконференцията.
Пред журналисти старши изследователят в Института за пазарна търговия (ИПИ) Петър Ганев представи резултатите от проучване "Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България" за цялата страна, които отчитат нарастване в броя на наетите лица, увеличения във възнагражденията в големи предприятия в търговията на дребно, съответно и ръст в продажбите. 
В пресконференцията взеха участие членове на Сдружението – представители на големи компании, занимаващи се с модерна търговия, които имат свои обекти на територията на Благоевград, областта и региона. Те коментираха инвестиции, направени от тях, проекти, с които взаимодействат с общностите, както и теми, свързани конкретно с региона. 
На журналистически въпрос съществува ли упрек, че големите вериги взимат "хляба" на малките магазини, изпълнителният директор на СМТ Николай Вълканов коментира, че въпреки нарастващият дял на модерната търговия, малките обекти имат своя постоянен брой.
Аз гледам макро картината и наред с едни над хиляда обекта на модерната търговия, виждаме една сравнително константна бройка около 40 хиляди малки търговски обекти в цялата страна, посочи Вълканов. Той допълни, че към момента може да се каже, че пазарът на хранителни стоки и безалкохолни напитки е разделен сравнително поравно между модерната и традиционна търговия и в дългосрочен план не се очаква промяна. 
Това, по думите на Николай Вълканов, се дължи от една страна от факта, че хората търсят удобство и съответно най-близкия възможен магазин, но и от нарастващата тенденция да се отварят специализирани магазини – месарници; обекти за продажба само за плодове и зеленчуци; за хляб и печива и други. Важно е клиентът винаги да бъде в центъра на всеки един търговец, и когато им предоставя това, което търсят, на атрактивна цена, клиентът ще развие лоялност, без значение дали търговецът е голям или малък, каза още Николай Вълканов.