„Нелсен Чистота“ оспорва условията на обществената поръчка, с която Община Русе иска да възложи дейностите по събиране и транспортиране на битови отпадъци, обществена хигиена, снегопочистване и зимно поддържане на една фирма или консорциум за следващите 4 години. Настоящият контрактор на Общината е подал жалба срешу решението за обявяване на поръчката в Комисията за защита на конкуренцията на 19 април. Антимонополният орган до момента не е излязъл с решение за това дали ще образува производство по нея или не. Срокът за подаване на оферти по обществената поръчка е 25 април.
Засега не е ясно от какво точно се жалва „Нелсен“. Както „Утро“ писа, поръчката е най-голямата досега, която ще бъде заплащана изцяло от общинския бюджет - прогнозната стойност за четиригодишния период е 37,2 млн. лева с ДДС. Тези пари ще получи една фирма (или консорциум от фирми), която ще отговаря едновременно за събирането на битовите отпадъци, за поддържане чистотата на улици и тротоари и за снегопочистването им през зимата. Която обаче трябва да отговаря на множество условия и да приеме предвидените всякакви санкции за неизпълнение. Списъкът с тях е дъльг и заема цели седем страници от условията, а глобите варират между 20 и 5000 лева.
Това най-вероятно не се харесва на „Нелсен Чистота“, която според мнозина и сега е фаворит за спечелването на обществената поръчка. Но е факт, че и гражданите на Русе, и администрацията имат много критики към досегашната работа на тази фирма, така че завишаването на изискванията и санкциите е съвсем логична стъпка, с която следващият контрактор трябва да се съобрази.