Нов случай на коклюш е установен вчера в Русе, научи „Утро“. Заразеното дете е на 4 години, записано е на детска градина, но не я е посещавало от около месец, затова вероятността да е предало заразата практически не съществува. Въпреки това здравните власти ще направят пълно проучване според действащия медицински протокол.
Заболялото дете е в добро състояние. То е ваксинирано и това е причината за леката форма на заболяването.           

Ваксините не предпазват 100% от инфекции, но в случай на заразяване осигуряват леко протичане, по-бързо и успешно лечение, посочиха лекари с богат опит в тази област. Във връзка с надигащата се в страната вълна от коклюш те препоръчват имунизиране на бременните. Така бъдещите майки ще осигурят защита на децата си, които до двумесечна възраст не могат да бъдат ваксинирани, следователно не са предпазени и са изложени на риск.
Първият случай на коклюш в Русе е установен при 12-годишно момиче, което е лекувано в Инфекциозно отделение на Университетска болница „Канев“ и вече е изписано. То също е било ваксинирано и е подлежало на реимунизация.
Прогнозите на медиците са, че заразените с коклюш в Русе ще се увеличат, но не се очаква взрив от заболяването. То се предава по въздушно-капков път, когато заразеният кашля. Може да се предаде също от човек, който има мека форма на заболяването или от инфектиран, който няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството.
Място за паника няма, но превенцията е задължителна, а най-важно е ваксинирането, казаха в разговор с „Утро“ двама лекари.
Изследвания за коклюш в Русе прави лаборатория „Здраве“. Може да се направи по собствена инициатива, без да е препоръчано от лекар, заплаща се от пациента.
„Взема се носогърлен секрет, необходимо е детето да не е закусвало, да не е пило вода и да не си е мило зъбите. Правим PCR тест, който открива бактерията. Резултатите излизат в рамките на 24 часа, цената е 78 лева и е най-ниската в страната“, каза управителят на лабораторията д-р Розина Мирчева.