Регионална библиотека „Дора Габе“ (РБ) в Добрич отличи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, най-активните си читатели и съмишленици за предходната година. 
Годишните награди на библиотеката връчи заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Добрич Владимир Трендафилов. 
С приза "Читател на 2023 година" бяха наградени деветгодишния Теодор Колев и Диана Тончева на 65 години. Учениците от III "б" клас на средно училище „Петко Р. Славейков“ с класен ръководител Янка Вълкова бяха отличени за Най-четящ клас на 2023 година. Основно училище „Христо Ботев“ получи приза за най-активен партньор на библиотеката, а Нели, Радостин, Мартин, Владислав и Йонко Станчеви бяха отличени за най-четящо семейство. 
РБ „Дора Габе“ връчи и Грамота за добрия пример да бъдеш доброволец. Тя беше връчена на седемнайсетгодишната Боби Джей Маул, която сподели, че мисли да продължи образованието си в сферата на философията и библиотечното дело. 
Екипът на културния институт връчи и наградите на победителите във втория Националния онлайн конкурс „Творческият свят на Дора Габе в рисунки“. Той бе организиран по повод 136 години от рождението на поетесата Дора Габе. Участие в него взеха деца и ученици от 6 до 18 години. 
В конкурса се включиха 93 деца от град Добрич и областта, от Русе, Пловдив, София, областите Търговище, Благоевград, Варна, Силистра, Хасково, Кърджали, Шумен и Ловеч. Инициативата даде възможност за изява на подрастващите, както големи, така и от по-малки населени места, каза директорът на библиотеката Теодора Денкова. 
По регламент рисунките бяха оценявани чрез харесвания във фейсбук страницата на библиотеката. 
Отличията връчи заместник-областният управител на Добрич Живко Желязков. Победителите получиха грамоти и парични награди.
С първо място бе отличена Ралица Атанасова на 14 години от село Смолница, община Добричка. Приз за второ място получи шестгодишната Ивайла Христова от детска градина „Дора Габе“ – Добрич, а с трета награда бе отличена рисунката „Истината мълчи“ на шестнайсетгодишната Нергис Мазлъм от Добрич. Бяха присъдени и две поощрителни награди за Христина Атанасова от Белослав, област Варна, и Преслава Василева от Ловеч. Те ще получат наградите си по пощата.