Да се премахне изискването за медицински документ при встъпването в брак или процедурата да се опрости, предлага русенският депутат Иван Белчев на служебния здравен министър Галя Кондева. Според него то има нужда от актуализиране спрямо съвременните европейски практики и в момента не изпълнява целите, заради които е въведено.
Това изискване е описано в инструкция от 1985 г., последно изменяна през далечната 1991 г. Съгласно нея общините в България искат от двойките, желаещи да встъпят в брак, да представят медицински документ, издаден от личен лекар. Той издава документа след проведени консултации с дерматолог, пулмолог и психиатър, като при съмнение за заболяване може да прати младоженците при съответен специалист. Практиката показва, че това често води до заплащане на ненужни медицински услуги или до предоставянето на проформа услуга, която само декларира извършени прегледи, докато в действителност е платена само такса, смята Белчев. Той се позовава на публични дискусии във форуми, където граждани споделят как процедурата може да бъде ускорена с „правилно заплатена такса на правилното място“. Алтернативата е посещение при много лекари, записване и чакане за свободен час, както и заплащане на такси за всеки лекар и лабораторно изследване. Всеки от партньорите трябва и да получи бележка, че не се води на отчет в психиатрично заведение по местожителство, което е свързано с пътувания в страната.
Според Белчев има съществени разлики в начина, по който общините тълкуват инструкцията. Той споделя, че му се е наложило да си направи рентгенова снимка на гръдния кош, без да има каквито и да е оплаквания, защото това е изискано от Общината.
Депутатът предлага изискването за медицински преглед да отпадне или да се замени с алтернативни варианти, каквито биха могли да бъдат одобрение само от личния лекар, подписване на декларация за здравно състояние, която да има легална тежест.