Отмяната на Наредба 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, с която е бил регламентиран подход за определяне на минимално допустими отстояния между източниците, които отделят вредности в околната среда, е идентифицирана като основна причини за увеличаване на сигналите за неприятни миризми. Това е едно от заключенията на работната група, създадена за да предложи законодателни промени за ограничаване на неприятните аромати от промишлените инсталации. Тази междуведомствена група с участието на експерти от МОСВ, ИАОС, МРРБ и МЗ бе сформирана по идея на вече бившия екоминистър Юлиян Попов. И свършеното от нея досега не дава поводи за оптимизъм.   

Наредба 7 за отстоянията е отменена на 17 май 2011 г. с идеята за оптимизиране на администрацията. С този акт общата щатна численост на регионалните здравни инспекции се намалява наполовина, а въпросите, свързани с оценката на здравния риск и спазване на здравните изисквания към устройството на урбанизираните територии, се обвързват с процедурите по оценка на околната среда. В докладите по ОВОС следва да бъдат обхванати всички аспекти, а оценката на здравния риск да бъде подробно разгледана, обоснована и придружена с конкретни мерки. В хода на този процес ролята на здравните власти е ограничена в рамките на изключително кратките административни срокове (7-14 календарни дни), в които здравните инспекции да преценят необходимостта от ОВОС. Като в този момент здравните власти не разполагат със становищата на компетентните органи (МОСВ и РИОСВ) по отношение тяхната оценка на докладите от екологична гледна точка.
В случай, че за дадена инсталация бъде съгласуван ОВОС и бъде издадено комплексно разрешително без да бъдат предвидени съответните адекватни мерки се получава хроничен проблем, решаването на който е невъзможно или изключително трудно постфактум, е заключението на работната група. Тя е разгледала подробно малкото опити за нормативно уреждане на този проблем в други държави, както и осем метода за измерване нивата на миризмите или по-точно на съединенията, които ги причиняват. И според нея нито един от тях не може да се определи като напълно задоволителен.
Все пак работната група излиза с редица предложения за промени в нормативната уредба, които вероятно ще имат някакъв ефект. Първото изречение от нейното заключение обаче вероятно ще разгневи доста хора. То гласи: „За голяма част от обществото проблемът с миризмите се отъждествява често като проблем с качеството на атмосферния въздух, което твърдение не се подкрепя от членовете на работната група.“ Тоест експертите не смятат, че миризмите са някакъв сериозен проблем и от тяхна гледна точка поставената им задача е по-скоро безсмислена. Така че чудеса от тяхната работа не следва да се очакват.