Фирмата, която ще спечели поръчката за извозването на отпадъците от Русе в следващите 4 години, ще трябва да приеме тежки санкции за неизпълнение на ангажиментите си. Това става ясно от подготвения проектодоговор, който тя ще сключи с Община Русе. Списъкът заема цели седем страници, а глобите варират между 20 и 5000 лева.
Както „Утро“ писа, Община Русе обяви нова обществена поръчка, която е едновременно за извозване на битовите отпадъци, за миене и метене на улиците и за почистване на снега през зимните месеци. Сумата от общинския бюджет, която ще бъде платена за тези дейности в следващите 4 години, може да достигне 37,2 млн. лева с ДДС. Така че е изключително важно от изпълнителя да се изисква по-качествена работа и начинът за постигане на това е със солени санкции за неизпълнение. В момента извозването на боклука и почистването на улиците е възложено на „Нелсен Чистота“ и работата й трудно може да се оцени като задоволителна. Когато е готова да плати 37,2 млн. лева за 4 години (което е над 25 000 лева на ден), е нормално Общината да е много по-взискателна.
Липсата на минималния брой изискуема работеща техника вече ще се наказва с глоба от 2000 лева и ако не бъде отстранена в срок от 24 часа, ще може да се налага нова. Липса на изискуемия резерв съдове по видове се наказва с 1000 лева за всеки установен случай. Транспортиране на отпадъци с неуплътнени и непокрити каросерии ще струва на изпълнителя 500 лева. Ако фирмата пропусне контейнер или кошче за боклук, това ще й коства съответно 50 и 20 лева. За отворени капаци на контейнери след почистването им и за нефункциониращи механизми, каквито случаи се наблюдават сега масово, глобата е 50 лева. Непочистени отпадъци около контейнерите и уличните кошчета се наказват с 30 лева глоба и тази нередност трябва да се отстрани до 3 часа.
Доста санкции са предвидени и за нарушения при метене и миене на улиците. Наличие на отпадъци, наноси, кал, пясък, треви, окапали листа и други, непосредствено след извършване на дейностите „ръчно метене“ и „механизирано миене“ се наказва с 500 лева. Забравен чувал с отпадъци след ръчно почистване струва 100 лева, изхвърлянето му в контейнер за битови отпадъци - 1000 лева. Колите ще трябва задължително да използват водоразпръскващата система при механизирано метене и миене, в противен случай санкцията е 1000 лева.
Непочистени площади, тротоари, подходи към подлези, пешеходни зони и пешеходни пътеки след спиране на снеговалежа се наказват със 100 лева за всеки 1000 кв.м площ.
Разбира се, разписването на санкциите е само едно добро начало, тъй като за да вършат те работа е необходим и ефикасен контрол върху извършване на дейностите. Тъй като е абсолютно невъзможно хора на Общината да обиколят всеки ден всички контейнери и кошчета за боклук, очевидно се разчита много на гражданите, които да подават сигнали за забелязани от тях нередности. Бързи канали за подаване на такива сигнали вече има чрез пълномощниците на кмета по райони и фейсбук групата „Сигнали до Община Русе“. Остава да видим дали тези санкции ще успеят да дисциплинират фирмата изпълнител, така че тя да започне да върши съвестно работата си, а ние да имаме един малко по-чист град. За което трябва да бъдат дисциплинирани и русенците, които изхвърлят боклука си на улицата. Но това е вече друга тема.