Може ли едно предприятие да бъде санкционирано само заради това, че разпространява неприятни миризми, без да се превишава максимално допустимите норми за изпусканите съединения? През януари русенският Административен съд постанови на последна инстанция, че да - може. С решението бе потвърден Акт за административно нарушение на „Оргахим Резинс“, наложен за нарушаване на комплексното разрешително, в което е черно на бяло е записано, че не се допуска разпространението на миризми извън производствената площадка.
Бившата директорка на РИОСВ Цонка Христова обаче продължи да ни убеждава, че това няма как да стане и трябва да измерваме концентрации на някакви неизвестно какви вещества, за да докажем, че има нарушение. Същото твърдеше и напускащият днес министерския пост Юлиян Попов, който започна да пише наредба за миризмите, която уж ще реши проблема. 
Защо един път може, но във всички други случаи не може обясни екоактивистът и администратор на Фейсбук групата „Русе без миризми на химия“ Светлозар Станчев. Оказва се, че актът за установено административно нарушение е съставен на 20 октомври 2022 г., когато директор на РИОСВ-Русе е дошлата от Велико Търново Мая Радева. За тази ротация писа и „Утро“, по заповед на тогавашния екоминистър Росица Карамфилова директорите на екоинспекциите в Русе и Велико Търново разменят местата си за месец с цел „обмяна на опит“.
Мая Радева застъпва в Русе на 18 октомври, а на 20 октомври се получават три сигнала за неприятни миризми в Западна промишлена зона. Сигнала проверяват двама инспектори от РИОСВ-Русе и служител на Община Русе. Тримата установяват, че мирише от „Оргахим“. Съставя се акт, довел до единственото успешно санкциониране на фабрика за миризми в Русе. 
„Оргахим Резинс“ естествено обжалва, първо в Районния, после в Административния съд. Но магистратите и на двете станции приемат показанията на свидетелите за достатъчни. Съдът дава вяра на проверяващите, които многократно са посещавали предприятието и знаят на какво мирише там. Както и на незаинтересованите свидетелите, подали сигналите. Не се изискват никакви измервания на вещества и показания, съдът изрично посочва, че такова изискване в законите и европейските директиви няма, достатъчни са органолептичните доказателства, тоест това, че някой е установил миризмите с носа си. И това решение е окончателно.
Една жена, попаднала в чужд град, на третият си работен ден успява да свърши такава работа, която никой преди нея, нито след нея е успял да свърши. Тези дела показват че няма нужда от специална апаратура и сложни измервания за да докажем наличието на миризми, а българското и европейското законодателство си работят съвсем добре. Това, което липсва, е желанието да се свърши работа. Съзнателно се избягва съставянето на актове при нарушения за миризми и по този начин се саботира всякаква възможност за контрол и налагане на санкции на замърсителите в Русе, коментира Станчев.
Според него новото ръководство на РИОСВ разбира този проблем и екоактивистите са получили уверения, че за бъдеще ще се реагира своевременно на сигналите, а на нарушителите ще се съставят актове за всяко нарушение. Ако това се случи, ако РИОСВ наистина почнат да си вършат работата, фабриките ще трябва избират дали да спрат миризмите или да плащащ много солени глоби, казва екоактивистът.