„Бог е жив и помага на тези, които го търсят“. Това каза художникът Десислав Гечев, който в петък откри самостоятелна изложба с графични и живописни творби в залата на „Борисова“ 6. Винаги съм си мечтал да покажа в изложба точно тази тема - със сюжети и образи, провокирани от библейските истини, но някак си все не ми се е получавало, призна Гечев и добави: „Показвал съм различни мои неща, в това число и еротика, а мечтата ми беше да споделя съкровеното“. 
Експозицията, представяща един от малкото русенски автори, които талантливо работят в областта на графиката, идва повече от десет години след предишната му самостоятелна изява. Тя бе открита в първата седмица от Великия пост, който води православните към най-големия християнски празник - Възкресение Христово. И библейските сюжети, които доминират сред творбите в залата, не просто припомнят събития и образи от Светото писание, но предизвикват размисли и отвеждат зрителя към дълбоки философски размисли. Неговият Лазар, възкресен благодарението на чудото, което Христос извършва, всъщност излъчва неимоверна жажда за живот и заедно с това вяра, че Синът Божи е неговото спасение. Образът на Юда в „Целувката Искариотска“ е раздиран от мъчително колебание и вътрешна съпротива, но зад него дяволът ръмжи своите коварни настоявания. Смирено и благочестиво настроение доминира в „Добрият пастир“, но гротеската е тази, която по впечатляващ начин разкрива посланията на автора в офорта „Гласът на библията“.
Успоредно с библейските сюжети авторът показва също графични и живописни творби с друга тематика. Сред тях се открояват „Хумореска“, „Мотокентавър“, „Мощ“, „Дон Кихот“, в които той многопластово преплита история, философия, съвремие. Особено впечатляваща е картината „Корабът на глупците“, която е мощна колоритна алегория, вдъхновявала именити средновековни майстори като холандския художник Йеронимус Бош и немския учен, юрист и хуманист Себастиан Брант, написал едноименната книга. Темата е толкова жива и ярка и очевидно вечна - тя вдъхновява и днес автори на комикси, дава името „Корабът на глупците“ на една от известните рок банда, а съвременният британски разказвач Грегъри Норминтън пише своя книга със същото заглавие. Впрочем, във вечерта, когато бе открита изложбата с „Корабът на глупците“ на Десислав Гечев, възхитителното финално джаз парче, с което завърши концертът от „Мартенски музикални дни“ на Веселин Веселинов-Еко и Милен Кукошаров, се оказа, че носи същото име и е посветено на същата тема. 
„Силата на Десислав Гечев, когато той се обръща към религиозната тематика, е най-вече в това, че той не илюстрира Светото писание, а показва оригинален художествен прочит на текстовете от Библията, прави го с уважение и с преклонение пред мъдростта на свещеното слово“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, която Гечев бе поканил да открие изложбата. Поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков поднесе на художника зам.-кметът  Никола Лазаров. Много русенски художници и приятели дойдоха да поздравят Гечев и да се порадват на талантливите му откровения. Изложбата ще остане на „Борисова“ 6 до 4 април.