„Хора, които са прочели книгата, са ми казвали „Ти ме върна в моето детство, това е историята на моето семейство“. Тези 309 истории, които съм събрал, не са самоцелни и не са непредставителни, а те описват, разбира се не изцяло, но до голяма степен, това, което се е случило с близо половин милион българи.“ Това каза доц. д.н. Мартин Иванов при представянето на книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“ в препълнената зала „Батенберг“ на Регионалния исторически музей.
В книгата си Мартин Иванов с изключителна научна и гражданска добросъвестност цитира не само направените от него в продължение на 12 години интервюта с „бивши хора“ - термин на Държавна сигурност, взаимстван от съветските тайни служби, но и стотици документи от разсекретените архиви на ДС и други публични източници.
Освен репресиите, на които са подложени, над тези хора и над потомците им е имало стъклен таван - те не могат да растат, да се развиват, спира ги една невидима сила, посочи доц. Иванов.
Часове преди представянето на книгата той бе  удостоен с почетна грамота на областния управител на Русе Данаил Ковачев за цялостния му принос към социалната и стопанска история на България.
„Историята ни задължава непрекъснато да помним последиците от ограничаването на човешката свобода и да не забравяме периодите, когато свободолюбието е било наказвано с концлагери. Издевателствата над тези хора са незарастващ белег за престъпленията на режима преди 1989 г.“, заяви Ковачев.