Контакт на птици с електропроводите е най-честата причина за честото премигване на тока в Щръклево. Проблемът е огромен заради наличието на близки водоеми, където пернатите гнездят. Докосването до електропроводите задейства релейната защита, което води до често спиране и включване на електричеството и токови удари. Това става ясно от обясненията на енергийния министър в оставка Румен Радев, от когото депутатът Иван Белчев иска мерки за разрешаване на проблема в близкото до Русе село.
  Както „Утро“ писа, през ноември миналата година 500 жители на Щръклево се подписаха под жалба, която бе изпратена до централата на „Енерго-Про“ във Варна и до КЕВР. Те се оплакаха от системни смущения в захранващото напрежение - премигвания, прекъсвания и токови удари, които са ежедневни, случват се по няколко пъти в денонощието и вече са съсипали десетки електроуреди.
Според обясненията на енергийния министър е направен преглед на въздушната електропроводна линия до летището край Щръклево и решението е в монтирането на дистанционери и птицезащитни устройства, които се поставят на самите стълбове от двете страни симетрично.
Кацането на птиците при стълбовете при липсата на птицезащита почти гарантирано води до късо съединение и съответно падане на релейните защити. Това води до отцепване на региона, който трябва да е електроснабден за периода от време, в който трябва да се отиде, да се констатира, да се направи проверката, без това да е непременно свързано с физическа повреда на кабела на структурата. По тази причина през миналата година са регистрирани 26 спирания на тока.
Дистанционерите пък са тройни решетки които пречат при бурни ветрове да се преплитат жици, обяснява Радев.
Програма за монтиране на птицезащитни устройства „Енерго-про“ изпълнява от 2022 г. съвместно с Българското дружество за защита на птиците. Проектът ще продължи 5 години и предвижда влагането на 3,3 млн за обезопасяване на 10 000 електрически стълбове по мрежата в Североизточна България, както и за маркиране на въздушни електропроводи с 5000 светлоотразителни маркери.
Птицезащитни устройства и дистанционери край Щръклево трябва да има в участъка от стълб 100 до стълб 186. Предвижда се премахване на единични дървета и клони, намиращи се в опасна близост до проводниците в участъците по тази линия, особено в електропроводното отклонение към гъбозавода, от стълб 43 до стълб 55, и за трансформатори „Нисово“, и „Батаклия“. Ще бъдат премахнати излишни дървета и клони, намиращи се в опасна близост до проводниците по мрежа ниско напрежение и в региона на село Щръклево, както и на село Нисово.
Според министър Радев за тези дейности е направена координация, като те се осъществяват съвместно с кметската управа на населените места. Проверка за свършената работа ще бъде направена през април.