Посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук и почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков откриха изложбата „Крим. Чужда карта - моята територия“ в Русенския университет. Поводът е две години от началото на войната в Украйна.
Автор на експозицията е украинецът Борис Мерзляков - професионален фотограф и любител художник.
Визуалната ретроспекция на събитията е посветена на 10 района на Кримския полуостров, окупирани временно от Русия през 2014 година.
Проектът въплъщава географска карта на Крим, изпълнена с различни метафори и символи. Всяка творба съдържа тайни улики - имена, контури на кримски места, както и гербът на кримските татари. Използвана е техниката на колажа и различни материали - платно, боя, плат, картон, пяна, метал. Палитрата от цветове и комбинацията от текстури изпълват сюжетите със специално значение и придават на композициите допълнителен визуален обем.
„Тази изложба е доказателство, че изкуството може да се превърне в здрав мост между миналото и настоящето, напомняйки ни за ценността на свободата и необходимостта да я защитаваме при всякакви обстоятелства. Това е отражение на болката, на любовта и вярата, които обединиха украинския народ в стремежа му към мир и независимост“, каза Илашчук.
Пламен Бобоков сподели, че изложбата е силно въздействаща. „Свирепите изражения от картините показват решимостта на украинския народ да не даде и педя земя от своята територия. Авторът е един достоен гражданин на Украйна, който със своите средства и по своя начин показва отношението си към войната и се бори така както целия украински народ стои твърдо зад защита на своята земя, правда и територия. Всички трябва да сме наясно, че битката, която се води в Украйна не е само битка на украинците за Украйна, те се бият за всички нас, за Източна Европа, за цяла Европа, за световния мир. Това е битката между доброто и злото“, каза Бобоков.
По-рано Олеся Илашчук имаше срещи с областния управител Данаил Ковачев, кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев, пред които изказа признателност за помощта, която Русе оказва на украинските бежанци от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 година. Един от акцентите беше приемането на 47 състезатели и треньори от украинския национален отбор по кану-каяк в първите дни след избухването на войната, които бяха настанени в общинския хостел при езерото Липник. Със съдействието на русенския клуб по кану-каяк „Локомотив“, множество доброволци, дарители и общинската администрация спортистите поддържаха тренировъчния процес и останаха в Русе до началото на юни.
Специална благодарност имаше и за Русенския университет, който пръв в страната и един от малкото, които са се съобразили с европейските директиви и преди 2 години е приравнил таксите на украинските студенти с тези на желаещите от Европа да се обучават у нас.