Скъпи или евтини са картите за градския транспорт? Такава дискусия се разгоря в социалните мрежи след публикация в групата „Русенски живот“. Живущи по всички краища на страната и света русенци даваха примери от местата където живеят, така че се оказа нашият град май е сред най-скъпите в това отношение в Европа. Както показа проверка на „Утро“ сравненията с Русе не са в наша полза.
Ако човек ходи с автобус на работа ще даде за отиване и връщане 3 лева.    

За 22 работни дни в месеца - 66 лева. И точно толкова струва месечната карта за една линия на „Обществен транспорт Русе“. В същото време такава карта за Варна струва само 35 лева.
Месечна карта за всички линии в Русе струва 135 лева. За точно толкова пари във Варна се купува същата карта, но за три месеца. А месечната е на цена 50 лева, колкото е и в София. Тримесечната карта за цялата градска мрежа в Русе е на цена 295 лева. 
Трябва да се вземе под внимание и това, че разстоянията във Варна и особено в София са много по-големи отколкото в Русе. 
Русенци посочват, че месечна карта за неограничен брой пътувания в Барселона струва 21,35 евро, около 40 лева. А в цялата градска мрежа на Германия - автобуси, метро, пътнически и крайградски влакове, се пътува за 49 евро.
Градският транспорт във Варна е постоянно на загуба, също както и русенския. Така че целият въпрос може би е доколко мощна финансово е общината, за да може да дотира дружествата си така, че да направи много по-изгодно за гражданите си да използват за придвижване обществените превозни средства, а не личните си автомобили. По отношение цената на билетчето между трите града няма разлика - във Варна то струва също 1.50, а в София е 1.60 лева. Но по отношение на картите разликите са фрапиращи.