Ден на отворените врати за кандидат-студенти, родители и учители обяви Русенският университет на 28 март, четвъртък. Посетителите ще могат да се запознаят с учебните зали, с лабораториите и с възможностите за обучение в университета.
Регистрацията на посетителите ще започне в 10 часа в Канев център, като това автоматично ги включва в томбола с привлекателни награди. Предвидени са демонстрации на роботизирана транспортна и друга техника, а от 12 часа ще започне културна програма на студентските състави, придружена от тегленето на томболата. Ще има състезания за кандидат-студентите и викторина на тема „Какво знам за Русенския университет?“. 
А университетът ще посрещне гостите си с основателно високо самочувствие. По данни на независимата организация EduRank, която оценява университетите в цял свят по наукометрични показатели, РУ е на шесто място в България сред включените в класацията 47 родни университета. На първите пет места са Софийският университет, следван от Техническия университет-София, Пловдивския университет, Нов български университет и Медицинския университет в София. В световен план първите дванадесет позиции заемат университети в САЩ.
EduRank.org е независима класация, базирана на показатели за 14 131 университета от 183 държави по света. За съставянето й се използва най-голямата в света база данни за научни трудове, включваща 98 302 198 научни публикации и 2 149 512 106 цитирания, реферирани и индексирани в Scopus и Web of Science.