Девет станции следят климата и валежите в Русе и областта и резултатите се докладват в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Това съобщи ас. д-р Емил Иванов, ръководител на Метеорологична обсерватория Русе към НИМХ - филиал Варна в навечерието на 23 март - Световния ден на метеорологията. 
Миналата година се проведе тържествено отбелязване на 150-та годишнина от създаването на Световната метеорологична организация /СМО/, първоначално учредена през 1873 г. във Виена като Международна метеорологична организация. България членува в СМО от създаването на организацията чрез своята национална хидрометеорологична служба - НИМХ.
Първата метеорологична станция у нас е изградена в Русе и действа от 60-70-те години на 19 век. Това е Хидрометеорологичната станция на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, известна повече като Флотската кула. Данните от нея се предават към събирателния център на НИМХ в София и в международен обмен.
В Русенския университет през 1988 година е създадена и функционира специална климатична станция от мрежата на НИМХ и това е един от общо двата университета в България с метеорологична станция (другият е Шуменският). Радваме се на дългогодишно ползотворно сътрудничество между НИМХ и Русенския университет, казва д-р Иванов.
Климатична станция „Образцов чифлик“ край Русе пък е разположена в близост до Института по земеделие и семезнание и е най-старата агрометеорологична станция - създадена е през 1889 година. Та беше отличена с почетен плакет за станция с над 100-годишна редица от данни от СМО преди няколко години.
Други станции на НИМХ в Русенска област са устроени в град Две Могили /от 1930 година като валежомерна, а през 1952 година става климатична/, в село Бръшлен /от 1951 година като климатична, преди това валежомерна/, в село Караманово /от 1926 година/, в село Горно Абланово /от 1953 година/, в град Ветово /от 1953 година/ и в село Черешово, като последните четири са само за наблюдение и измерване на валежите.