Няма голям интерес към втория етап от процедурата за саниране по Националния план за възстановяване и устойчивост в Русе. Срокът за кандидатстване, определен от Общината, изтече на 18 март. До тази дата са подадени едва 5 проектни предложения, като всички са от резервния списък от първия етап, от който отпаднаха 25 сгради.
Слабият интерес е напълно очакван, тъй като за втория етап от програмата се предоставя безвъзмездна финансова помощ (БФП) в размер до 80% от допустимите разходи. А останалите 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност трябва да се осигурят от собствениците. Според мнения на експери, това означава между 3000 и 6000 на апартамент, като за по-малки сгради сумата излиза по-голяма. 
Съгласните да доплащат за саниране в цялата страна са малко, затова срокът за кандидатстване по втория етап на процедурата бе удължен на национално ниво до 28 март включително. Обявено бе, че това се прави, за да се даде възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят. Както се оказва обаче, съвсем не административните процедури са пречка. Примерът на Русе в това отношение е показателен - от 25 готови проекта са заявени едва 5 или 20 на сто. Както се очакваше, хората много харесват безплатното саниране, но се стискат дори когато трябва да заплатят само 1/5 от цената.
Както „Утро“ писа, по първия етап на програмата Русе успя да класира за саниране едва 7 блока, чиито проекти бяха на стойност 21 млн. лева. Кметът на Русе Пенчо Милков поиска преразглеждане на класирането заради съмнения за изкуствено раздути оценки за някои градове. За същото настояваха и други кметове. Оттогава обаче минаха два месеца и половина, а за преразглеждане нищо не се чу и темата затихна.