Предложението на кмета Пенчо Милков два общински терена зад „Метро“ да попълнят годишната програма за управление на имоти и да се определят за нов стадион и футболен тренировъчен комплекс изглежда ще бъде най-обсъжданата точка в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет. И поне засега мненията на съветниците изглеждат разделени - вчера икономическата комисия реши да не го подкрепи, а тази по младежта и спорта гласува единодушно „за“.
По време на заседанието на икономическата комисия преобладаваше скептицизмът. В полза на проекта се изказаха Пламен Рашев, Деян Герасимов и Христо Попов. Повечето техни колеги обаче гласуваха с „въздържал се“, след като част от тях определиха проекта като една хубава мечта, която едва ли може да се реализира на практика.
Това е последният голям общински терен и е необходим изключително сериозен анализ за какво е най-добре да се използва той, за да бъде от най-голяма полза за русенци, посочи Иван Иванов от ГЕРБ.
В ситуация когато клубове като ЦСКА и „Левски“ изпитват затруднения и години наред не успяват да си обновят стадионите, е меко казано наивно в Русе да има потенциал да се случи нещо подобно. Относно очакванията за 50% държавно финансиране - не съм убеден, че след няколко дни правителството ще бъде в същия състав, а при едни избори можем само да прогнозираме каква ще бъде бъдещата политика, каза Галин Григоров.
А председателят на комисията Станимир Станчев оприличи проекта с този за петте моста над Дунав.
Как отбор, който се бори за оцеляване във Втора лига, има толкова мощни спонсори, които ще построят стадион, запита Станчев. И поиска от администрацията икономически анализ, който да показва нуждата от още стадиони в града. 
В спортната комисия преобладаваше ентусиазъм, може би защото присъстваше представител на футболния клуб, който даде разяснения как там си  представят реализирането на такова мащабно начинание. Стана ясно, че се разчита много на помощта от Общината и че тя вече е потърсила съдействие от спортното министерство, за да се очертае нещо като пътна карта за финансиране на проекта.
Според депозираното в Община Русе инвестиционно намерение на ФК „Дунав“ половината от финансирането за проекта ще дойде чрез Програмата за споделено финансиране от държавния бюджет, а останалите 50% ще дойдат от еврофондове и програми, Програма „Хеттрик“ на УЕФА, продажба на рекламни и спонсорски права, рекламни площи и други. Каква би била приблизителната стойност на този проект не е посочено.
Ако Общинският съвет подкрепи предложението, това ще означава, че за въпросните два парцела ще може да се изготви нов Подробен устройствен план и да се промени предназначението им, което в момента е земеделска земя. Все още обаче никой на никого никакви терени няма да даде и за да се стигне до този момент ще трябва ново решение на ОС.