17 500 плодни, медоносни и паркови дръвчета ще дари на русенци Гората.бг. Така сдружението, което от няколко години провежда такива кампании в Русе и други градове в страната, продължава към голямата си цел - до 2025 година с негова помощ в България да бъдат засадени 5 милиона дървета. Вече е достигната кота 3 милиона, целта е 1 милион ръст през сезона, а предстоящото дарение е най-голямото, правено в Русе от началото на инициативата.
В неделя 24 март, от 15 часа на паркинга на НАП в Русе ще се подаряват кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст, кестени и др.
Повечето фиданки са от 40 до 130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите, вишните и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.
„Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Да, ще може да получите по колкото искате дръвчета - 10, 20, 50 или колкото можете да засадите“, казват от сдружението.
От получателите на дръвчетата се изисква единствено да ги засаждат на позволени за целта места - ако не ги искат за частните си имоти и да се грижат за тяхното оцеляване.