Административният съд насрочи за 15 май делото срещу новото зониране на Русе, което фирма „Диана“ води срещу Общинския съвет. 
Компанията със седалище в Благоевград е най-големият вносител на гуми в България. Тя твърди, че е засегната от новото зониране, тъй като то може да повлияе негативно на дейността й в Русе. И иска от съда да обяви решението на Общинския съвет от 21 декември миналата година за нищожно.
Със свое решение от края на миналата година  Общинският съвет одобри предложените от кмета Пенчо Милков нови зони на Русе с 42 гласа „за“, 6 „против“ и 2 „въздържал се“. Така кварталите, които до този момент бяха в зони 2,3 и 4 се изравниха с Центъра, а „Дружба“ и „Чародейка“, които бяха в зона 5, станаха зона 2. Това обуславя увеличение на коефициента за местоположение, елемент от формулата за определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти, което допълнително увеличи местния данък сгради.
Кметът Пенчо Милков мотивира предложението си с необходимостта от актуализация на зоните, които не са променяни от 1998 г. Според него те не отговаряха на съвременните реалности и водят до несъответствие между пазарните цени и данъчната оценка на имотите. Според новото положение имот на площад „Свобода“ и такъв на края на града срещу „Мототехника“ са в една и съща зона 1.