Посветеният на благотворителност плувец Теодор Цветков дари втори сертификат за постигнат от него рекорд на Гинес - този път на Русенския университет, където следва в магистърска програма „Клинична социална работа“ във факултет „Бизнес и мениджмънт“. Неотдавна Теодор дари свой рекорд и на детския отдел на библиотека „Любен Каравелов“.
Вчерашното си дарение спортистът направи по време на заседанието на Академичния съвет. Той връчи официалния сертификат на ректора на университета проф. Пламен Кангалов. Желанието на Теодор е да подари сертификати на всички институции и дарители, които са го подкрепяли в начинанията му, като Русенският университет е сред тях.
„Спортът трябва да върви ръка за ръка с учението. Благодарим на Теодор Цветков, че полага усилия и по време на обучението си и му пожелаваме да продължава да учи в същия дух“, каза проф. Пламен Кангалов и подари на студента книгата „Българската спортна слава“ с пожелание да бъде вписан в следващото й издание.
„Образованието е едно от най-важните неща и наистина трябва да върви ръка за ръка със спорта. Подарявам този рекорд, защото и вие имате заслуга за него“, обърна се Теодор Цветков Академичния съвет, като допълни, че следващата му цел е да преплува Мраморно море.
Теодор Цветков е постигнал два рекорда за вписване в книгата на Гинес. Единият, от които бе  плуване с една ръка на 10 километра за време 4 часа и 18 мин. 57 сек., което се осъществи пред комисия с представители за вписване на рекордите в книгата на Гинес. Получен е и официалният сертификат за този световен рекорд. До този момент само 50 българи са вписани в книгата на Гинес за световни рекорди в различни дейности, като русенският студент Теодор Цветков е 51-ят.