И това лято русенци ще трябва да се запасят с мрежи против комари и репеленти, тъй като досадните и пренасящи болести кръвопийци ще са в изобилие, научи „Утро“. Причината е, че ларвицидните пръскания над биотопите, които се организират на национално ниво, за втора поредна година ще закъснеят.
На 15 март Министерството на здравеопазването публикува обществена поръчка за „Избор на изпълнители за осигуряване на навременно организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната през 2024 г.“. Очакваше се тя да премине в съкратени срокове, за да може пръсканията да започнат следващия месец. Условията й обаче са такива, че забавянето изглежда неминуемо.
Оферти се приемат до 15 април, след това ще има поне десет дни за оценка на предложенията, още две седмици, за да изтече срокът за обжалвания. А ако има обжалвания, което ми изглежда сигурно - поне още месец. А зимата беше много мека и някои комари вече пораснаха. Няма да успеем да пръскаме докато са още ларви, а после ще бъде късно, коментира Георги Георгиев, управител на фирма „Санси“, която в последните години е редовно на първа линия в борбата с комарите.
Проблеми ще създаде и структурирането на поръчката, тъй като изпълнители се търсят не по области, а за 5 големи региона, на които е разделена цялата страна. Този за Русе обхваща още Варна, Добрич, Разград, Силистра и Шумен, което е цяла Североизточна България. Това вещае по-голяма конкуренция и повече обжалвания на класиранията, ако всяка област има кандидат. Според Георги Георгиев съществува обаче и обратната опасност - да няма оферти, тъй като условията за участие в поръчката са тежки и на тях отговарят не повече от 3-4 фирми в страната. А всяка може да подава оферти само за един район, който може и да не познава, тъй като досега не е работила там. 
„Все още не сме решили за кой район ще подадем оферта, това най-вероятно ще е Русе, но може и да изберем друг“, каза Георгиев.
Пръсканията на влажните биотопи, където се излюпват яйцата и порастват ларвите, са най-ефективният метод за овладяване на популацията от комари. И е възмутително, че никой в София не се е поучил от миналогодишния провал, за да улесни тазгодишната процедура. Пръсканията в населените места, предприемани от Община Русе, са само палиативна мярка и не могат да имат траен ефект.