Министерството на околната среда и водите е изпратило отрицателно становище по проекта за изграждане на „инсинератор за болнични отпадъци с прилежащите инсталации“ в Гюргево, Румъния, с възложител SC FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL. От подписания от министъра в оставка Юлиян Попов документ става ясно, че българските експерти отново откриват множество пропуски в актуализирания доклад по ОВОС, който на практика не добавя нова информация към предишния. Тези пропуски са детайлизирани в списък от 12 точки.          

Предоставените отговори не съдържат конкретика и не дават допълнителни пояснения относно съдържанието на коригирания Доклад за ОВОС на проекта. Дадените отговори съдържат основно извадки от текстове от доклада за ОВОС, но не предоставят изясняваща информация в подкрепа на направени проучвания. Разпоредбата за разработване на план за миризми в хода на издаване на екологичното разрешително показва, че няма задълбочено проучване и анализ на потенциала вещества, които ще се отделят в атмосферния въздух, техните концентрации, съответно тяхното въздействие. В своята цялост, както Докладът за ОВОС на проекта, така и отговорите на направените коментари, не разглеждат задълбочено и подробно различните въздействия върху околната среда компоненти при възможни неблагоприятни сценарии, които могат да възникнат по време на работа на инсинератора, се казва в документа.
Информацията в коментарите от възложителя е незадоволителен по отношение на въпросите, повдигнати в предишното ни становище. Поради това Република България изразява отрицателно становище по представената в доклада информация поради липса на адекватни оценка на риска за здравето, недостатъчните количествени и качествени мерки за предотвратяване отрицателното въздействие от прилагането на инвестиционното предложение, като се има предвид, че защитата на здравето на гражданите е най-важният и национален приоритет. Потвърждаваме мнението на Република България, изразено в предходното становище, че е от съществено значение да се наблюдава възможни трансгранични въздействия на всеки етап от изпълнението на проекта - от строителство до осъществяване на дейността, включително законосъобразното функциониране на монтаж в съответствие с техническите му параметри и предвижданията на инвестицията предложение, пише министър Попов.