Община Русе стартира нова електронна услуга - „Виртуална кухня“, насочена към родители с деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, които желаят да ползват или вече са потребители на Детска млечна кухня /ДМК/. Уеб приложението за електронна продажба на ваучери за детска храна позволява на родителите да заявят и ползват услугите директно от своя смартфон или компютър. Освен това се предоставя информация за седмичните менюта, справки по заявените и закупени ваучери и ще проследяват плащанията си и изразходването на закупените ваучери.
„Виртуална кухня“ осигурява възможност да се купуват ваучери за храна по електронен път /чрез дебитна или кредитна карта, EasyPay или ePay/, както и достъп до полезна информация, свързана с работата на детската кухня и изхранването на децата.
От днес услугата е отворена за регистриране на родители, които ползват услугите на Детска млечна кухня в Русе, както и за нови абонати. Регистрацията от родителите ще се извършва онлайн на следния адрес: https://dmkruse.uslugi.io   
За да бъдат активирани профилите, следва родителите в срок от 5 работни дни да подадат писмено заявление по образец (Приложение щ1) до директора на Детска млечна кухня и следните документи:
- бележка от общопрактикуващия лекар или от друг лекар-специалист с указания за хранителния режим на детето;
- копие от удостоверение за раждане на детето;
- декларация по образец (Приложение щ2) за даване на съгласие за обработване на лични данни с информация по чл. 13 от Общия регламент относно защита на данни (Регламент (ЕС) 2016/679), попълнена от заявителя (родител/настойник);
- декларация по образец (Приложение щ3) за спазване на посочения срок и условия на съхранение на получените готови храни, попълнена от заявителя /родител/настойник/.
Заявленията се приемат всеки работен ден в посоченото работно време на Централна детска млечна кухня на ул. „Никола Петков“ 2, както и през работното време на раздавателните пунктове към ДМК.
Настоящите абонати ще могат да активират профилите си след осъществена връзка с администратор на системата „Виртуална кухня“ в ДМК на телефони 0882051842 и 0899718491.
От 25 март потребителите ще могат да закупуват ваучери за храна от Детска млечна кухня онлайн. Онлайн ваучери ще могат да се заявяват и закупуват и за месец април 2024 г. Остава възможността на място в сградата на Централна детска млечна кухня потребителите да заявяват и закупуват ваучери за следващ период до 4 седмици само в четвъртък - от 8.30 часа до 12.30 ч. Закупените хартиени купони ще могат да се използват до 30 април.
За допълнителна информация посетете сайта на Община Русе https://obshtinaruse.bg/detska-mlechna-kuhnya.