Иваново и Две могили ще получат над 12 милиона лева за реализация на общински проекти, заявени за финансиране от държавния бюджет за тази година. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е подписал 442 споразумения със 115 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти. Те са на обща стойност 971 млн. лева. 
Сред одобрените за финансиране проекти са три на Община Иваново - за реконструкция и рехабилитация на  водопроводи в село Щръклево (3,011 млн. лева), ремонти на пътя Пиргово-Мечка (3,665 млн. лева) и на пътя от Щръклево за Русе (2,515 млн. лева). 
Община Две могили ще получи 1,99 млн. лева за рехабилитация на пътя до Баниска и 314,7 хил. лева за ремонт на ул.“Ангел Кънчев“ в Две могили.
Засега няма подписани споразумения за проекти на другите 6 общини от областта. От Община Русе обясниха, че за нейни проекти няма подписани споразумения, тъй като тя се е възползвала от правото си да направи промени в приетия със Закона за държавния бюджет списък предложения. Тези промени следва да бъдат приети с решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет въз основа на предложението на кмета Пенчо Милков, което трябва да стане в срок до 31 март. След като промените бъдат гласувани и отразени в Приложение 3 на Закона за бюджета, Община Русе ще може да предприеме действия по сключване на споразумения.  
МРРБ съобщи, че от местните администрации са подадени общо 1159 заявления за финансиране на проекти. Екипът на министерството е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 млрд. лв.
Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези, в които са установени пропуски, се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите. След сключване на споразуменията общините могат да кандидатстват за до 20% авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта. „Реално ще изплатим 90% от предвидените суми при отчитане на 50% физическо изпълнение, а последното плащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране. По-голяма част от кметовете са информирали, че вече имат избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията на обектите скоро“, съобщават от МРРБ.