Районният съд в Русе осъди Община Русе да изплати обезщетение за нанесени щети от паднали колони по две дела, водени от собственици на пострадали автомобили. Двата случая са от октомври-ноември миналата година, когато силният вятър потроши доста дървета и нанесе значителни поражения. В единия случай отчупилият се тежък клон буквално смазал колата и общите щети надхвърлили 4000 лева. В другия пораженията били само по предното стъкло и тавана и ремонтът струвал 640 лева.
Като собственик и стопанин на зелените площи, Община Русе има задължение да ги поддържа и стопанисва, в това число за идентифициране и премахване на изсъхнали клони от дървета, застрашаващи сигурността на гражданите и тяхното имущество. Основният проблем при такива искове е да се докаже, че щетите са причинени точно от паднал сух клон. Вероятно по тази причина Община Русе отхвърля и двата иска, като претендира, че са недоказани, а увреждането е резултат от форсмажорно обстоятелство - влошените метеорологични условия.
Че доказването на такова обстоятелство не е лесна работа става ясно от действията на собственичката на тотално потрошения автомобил. След като сутринта след инцидента успяла да се свърже с тел. 112, я пренасочили към пожарнатапожарната. Оттам обаче отказали да посетят мястото защото имали много работа по паднали дървета. След това разговаряла с дежурния на полицията, който също отказал мястото да бъде посетено от полицейски служители тъй като не било ПТП. След като никой не оказал съдействие за премахнатите клони, тя премахнала падналите клони върху автомобила с помощта на съседи. И техните свидетелски показания, както и записите от обажданията до тел.112 и полицията, са тези доказателства, които дават основания на съда да постанови решението си.
Решенията на първа инстанция могат да се обжалват в двуседмичен срок пред Окръжния съд.