Русе отново се превръща в основен акцент в студио „Култура“ по Канал 1 на националната телевизия. Днес и утре колегите от русенския център на БНТ ще привлекат вниманието на зрителите, за които изкуството и събитията от културния календар са ценност и потребност. 
В навечерието на предстоящото 63-о издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ още днес артистичният директор на форума Ива Чавдарова и цигуларят със световна слава Светлин Русев, който е и художествен съветник и резидентен артист на фестивала, ще запознаят зрителите с програмата на музикалните празници. За изложбата „Познати и непознати“ със скулптура, живопис и графика, която е сред съпътстващите събития на фестивала, ще разкаже Даниел Дянков. Художникът този път влиза в ролята на куратор, той е подбрал творби на автори, които добре познава лично.
В предаването на 14 март ще участва и директорът на Русенската опера Пламен Бейков - той ще разкаже за състоянието на сцената и за ремонта на сградата, която пострада при пожар преди около пет години. 
Режисорът Ивайло Ненов и актьорите Кадри Хабил и Милен Димитров ще споделят мисли за новата премиера на драматичния театър „Сава Огнянов“. Там усилено вървят репетициите на „Духът на поета“ от Стефан Цанев, първото показване на спектакъла ще бъде на 27 март. 
В русенското издание на студио „Култура“ днес ще се говори и за още две театрални премиери - на „Хотел „Британика“, Лондон“ на американския комедиен драматург Нийл Саймън в театъра в Разград и на пиесата на Стефан Стоянов „От глупав по-глупав“ в търговищкия театър. 
Русенските културни акценти продължават в национален тв ефир и в петък. В студиото от Малката Виена ще гостуват маестро Емил Табаков и прочутото сопрано Красимира Стоянова - те ще говорят за Реквием на Верди, който ще открие в петъчната вечер фестивала „Мартенски музикални дни“. Това ще стане с изпълнение на горещо адмирирания от публиката Фестивален оркестър, създаден преди 14 години от възпитаници на русенското Музикално училище, под палката на Емил Табаков и с участието на Красимира Стоянова, Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков. 
Фестивалната тема ще бъде продължена от разговор с хореографа Константин Уралски, който заедно с русенската балетна трупа подготвя своя артистичен прочит на историческата феерия „Калиопа“. Точно преди година отново на „Мартенски музикални дни“ публиката стана свидетел на премиерното концертно изпълнение на творбата на Емил Табаков - сега й предстои да види красивата приказка за любовта в целия й колоритен блясък. 
Още една тема, свързана с фестивала, ще намери място в петъчното студио „Култура“ - изложбата на русенските художници Таня и Георги Пасеви, която поставя началото на двуседмичните музикални преживявания. Откриването й е на 15 март в 18 ч във фоайето на Доходното здание. 
Богатият калейдоскоп от новини за изкуство ще бъде допълнен и с интервю с директора на Историческия музей проф.Николай Ненов, който ще разкаже за предстоящата експозиция „Изкуство от окопите“ и за възможността посетителите да разгледат крепостта Червен с VR очила. Точката в петъчното предаване ще постави репортаж от Велико Търново, където зрителите очакват световната премиера на операта „Хората на Борг“ от Хелмут Нойман в музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.