В открит урок по история в Средното училище с преподаване на немски език ученици от десети клас научиха повече факти за спасяването на българските евреи. Преподавателят по история Николай Чакъров припомни решението на нацистките власти за депортирането и фактическото унищожаване на близо 11-те милиона евреи, които преди началото на Втората световна война са живеели в държавите от Европа. 
Учениците проучиха два документа - служебна записка на околийския управител на Кюстендил Л.Милтенов и доклад на представителя на комисаря по еврейските въпроси Борислав Тасев, в които се съдържат подробности за ситуацията в навечерието на изселването на 20 хиляди български евреи и отправянето им в лагерите в Аушвиц и Треблинка. Десетокласниците разсъждаваха по трагичните детайли и направиха своите изводи за решителната позиция на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев за отмяна на позорното решение. 
Чакъров разказа и за втория опит на правителството за включване в нехуманния акт на нацисткото правителство и за ролята на екзарх Кирил и митрополит Кирил за спасяването на евреите в България от депортиране и гибел. Откритият урок, на който присъстваха директорката на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Искра Иванова и преподаватели, бе посветен на Деня на спасяването на българските евреи и жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 10 март.