Комплексна проверка на площадката на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД е направена на 7 март по разпореждане на министър Юлиян Попов, съобщи вчера екоминистерството. Участвали са експерти от министерството и РИОСВ в Русе и Велико Търново. На места на производствената площадка са усетени специфични миризми, характерни за дейността на фирмата. Същата, но наситена миризма, е установена в работните помещения. Извън границите на площадката не е имало миризми по време на проверката.
На дружеството е дадено предписание да извърши обследване на съоръженията и процесите, от които е възможно да се отделят интензивно миришещи вещества. От МОСВ са предписали до 30 април да се изготви план-график с конкретни мерки за недопускане на разпространението на миризми извън границите на производствената площадка.
Министър Юлиян е изпратил писма до министрите на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството също да извършат проверки. „Само съвместната работа на отговорните институции ще даде резултат, за да се премахнат неприятните миризми в града“, посочват от екоминистерството.