„Пожелавам от все сърце успех на целия екип, осъществил постановката на „Духът на поета“ в град Русе. Артисти, благодаря ви, че вдъхвате живот на моите думи. Надявам се духът на поетите и на артистите да продължи да смущава спокойствието и гузните съвести на всички властници, които осребряват любовта си към Отечеството. На добър час и дълбок поклон!“ Това послание изпрати до русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ големият български поет, драматург и публицист Стефан Цанев, чиято пиеса „Духът на поета“ ще бъде поредната премиера на театъра. 
Поредната репетиция беше проведена в къщата-музей „Захари Стоянов“, отворена за артистите от Регионалния исторически музей, с който драматиците имат дългогодишно сътрудничество.
Режисьорът Ивайло Ненов използва музейната атмосфера, за да могат актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов да влязат по-плътно в характерите на своите герои. Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, а музиката на Пламен Мирчев-Мирона. 
„Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери - Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация - от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? Може ли прославеният герой за миг да се превърне в смъртен враг? Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Една история за тежестта на короната и олекването на човека“, разказва режисьорът Ивайло Ненов. 
Премиерата на „Духът на поета“ ще бъде на 27 март - Международен ден на театъра, в Камерна зала, от 19 часа.
Билети - на касата в Доходното здание и онлайн на адрес https://entase.to/1z.