Регионалната инспекция по околната среда и водите за пореден път остана без директор, след като на 7 март министър Юлиян Попов освободи инж. Цонка Христова. Причината зе нейното уволнение е сигналът до правоохранителните органи срещу най-активните податели на сигнали за замърсен въздух в Русе. За това „Утро“ съобщи на 23 февруари, новината превзе медиите и две седмици по-късно се стигна до сегашната развръзка. Временно изпълняващ длъжността директор на РИОСВ до провеждането на конкурс е началникът на отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в инспекцията Нели Атанасова.
Пост номер 1 в РИОСВ без преувеличение може да се нарече най-проветривото място в държавните служби в Русе. За сравнение през същия период други две ключови институции имат по двама директори - Регионалното управление на образованието, където Росица Георгиева пое ръководството след уволнението на Димитър Райнов и Регионалната здравна инспекция, където доц. Александър Парашкевов наследи пенсиониралата се д-р Маргарита Николова.
През последните 15 години начело на РИОСВ бяха седем директори. Двама от тях управляваха екоинспекцията по два пъти - това са Дауд Ибрям и Лилия Атанасова, която си тръгна окончателно с оставка. По същия начин шефския кабинет напусна и Любомир Атанасов, който по-късно изпълняваше длъжността. Преди Цонка Христова директор беше и Анатоли Станев, който по-късно стана областен управител, а сега е общински съветник в Русе от „Има такъв народ“.
Въпреки уволнението на Цонка Христова насроченият за петък протест на „Дишай, Русе“ с искането за оставката й все пак се проведе заради основното искане на сдружението и на гражданите - институциите да използват правомощията си, за да осигурят чист въздух на хората в Русе.