В Русе аптека има почти на всеки ъгъл, но в малките общини достъпът на живущите до лекарства и медикаменти е силно ограничен поради наличието само на 1-2 такива обекта. Справка на Института за пазарна икономика показва, че в община Русе действат 88 аптеки. А в останалите 7 общини - едва 17.
Най-зле в това отношение и през 2023 г. са били жителите на Иваново, където вече две години няма аптека. През тази година обаче има шансове това нерадостно положение най-после да се промени. На предстоящото заседание на Общинския съвет ще се разглежда предоставяне под наем на помещение в сградата на местната Здравна служба за откриване на аптека. Заявление с тази цел е постъпило от „Фарма-Медика Русе“ ООД и едва ли има съмнение, че то ще бъде одобрено от общинските съветници.
Само една аптека има в община Борово, в Сливо поле и Ценово те са по две. В община Две могили лекарства могат да се купят на три места, във Ветово - на 4, а в Бяла - на 5.
Достъпът до медикаменти в малките населени места може да се улесни ако бъде разрешено продажбата им да се извършва и чрез автомати, които не са разположени на територията на аптеката или дрогерията. Тази възможност е предвидена в проекта на нов на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, по който в момента тече обществено обсъждане. Това би била малка стъпка към подобряване на достъпа на гражданите до лекарства за лечение чрез премахване на излишни регулации и ограничения.